>

cik nuyui taip taip

Tuesday, July 13, 2010

Utk yg malas senyum.. (org gomen vs org swasta)

ermm.... artikel yg attach pic nih kat group email title dia... Org gomen malas senyum kene paksa begini.....

isk.. isk.. isk... n utk pengetahuan... seperti biasa akan disambung oleh email2 perdebatan antara org gomen ngan swasta.. perkara yg sama dgn tajuk2 sebelom ni macam bila Cuepacs kuar isu nak mintak semakan gaji..... bila nak mintak luluskan cuti 90 hari utk bersalin... bila nak mintak bonus hujung tahun...macam2 lagik la bila dibangkitkan isu kakitangan kerajaan punye kebajikan...

yg swasta akan komplen (jeles ke?) bile cuepacs bersuara utk org gomen... ade satu isu pasal bonus... (dah berapa tahun org gomen tak dapat bonus?...) si swasta akan komplen betapa tak layaknya org gomen nih dapat bonus... isu service akan diungkit... walauponnn kerana nila setitik.... (sebab jadik kat dia) maka tak layak la sume org gomen nih utk nikmati bonus yang paling tinggi 2 bulan gaji (kakitangan sokongan) yg mana 2 bln gaji tu blom tentu sama ngan sebulan gaji org keje swasta tu.... (gaji pokok).. tapi bile ade si swasta B (bukan nama sebenar) ahahaha... kata syarikat si polan bleh dapat bonus sampai 3 bulan (yg bersamaan 6 bulan gaji org gomen) takde pulak yg nak komplen kan?? ehehe.. tu la nasib org gomen agaknye....

org gomen cume bleh ckap.... (jeles ke tak dapat keje gomen) ermmm.. (bukan koi yg cakap yek)...

tak tau la nape nak bertelagah pasal isu gaji/elaun/kemudahan org gomen... ermm... rasanya sama je kalau kita nih jeles ngan rakan sekerja (cth ; pekerja swasta).. yg gaji lebih dari kita walauponnn kita nih lebih lama keje... lebih berpengalaman.... (kekononya senioriti isu).. tak jeles?? (tipu la)..

contoh lagik.... kite dah keje10 tahun then ade jawatan up sket (sket je...) kosong.... kite nih bertungkus lumus duk bodek selama 5 tahun tapi bos tak pandang pun (ahahahahahah) masuk le org baru yg lagik comei dr kite trusss... dapat position yg up sket dari kite tu... (kire jadik org atasan org atas kita la).. ahahah.. gerenti jeles kan??? so kenapa nak banding2 org gomen ngan org swasta??? sama je...

isu kesopanan dan kesusilaan..... ermm... tak yah la kata gomen nih kurang kesopanan (susah nak senyum ; isu paling senang) ermm.. samo je...

contoh paling senang bukan takde pejabat swasta yg receptionist dia malas nak angkat call... ermm...  bukan tak de org swasta yg make-up kalah rozita che wan nak wat photoshoot yg pandang kite nih sebelah mata jawab pertanyaan kite (sebab dia duk kaunter pertanyaan)sebab kite nih pakai bedak Pixy ngan lip balm ngan pegang helmet je....

tapi ye la tak sume pej swasta wat cenggitu kan?? abes tu tak leh ke gunapakai aplikasi yg sama (tak semua) pada org gomen??? tak yah le nak tegakkan benang yg blom tau kering ke basah... sebab kite tu blom keje gomen bleh la cakap cenggitu?

ermm... tu sume moral masing2....

kalau dah dalam email bleh komplen macam2.. ade tak kita pikir macamana attitude sebenar si pengkomen tu (pengkomen?? ahahaha)ermm...

komen dr koi (6 thn keje swasta (4 tmpt keje) , baru 4 thn keje gomen)

love
~nuyui~
Comments
4 Comments

4 geng putri roh yg tomeiii....:

BUNGA said...

tak tahu nk komen apa sbb blm keje lagi..huhhuhu

hentakbelipat said...

kadang2 same je servis due2 nh..buat panas hati je..

putri_roh said...

tu la kan.. senang citer tak yah la wat citer yg kita tak tahu lagik kan??? ermm... ehehehe....
kalau la di bagi jaga kaunter satu hari org maacm tu macamana agaknya?... dia jumpa satu org je (yg jaga kaunter).. tapi org yg jaga kaunter tu jumpe satu hari bape ratus org?? silap2 ribu (cth jab pendaftaran/imigresen/jpj/dll)
eheheh....

Anonymous said...

tayah bonus tayah naik gaji , tak layak , setengah dari gomen patut di fired je , rasuah kuat

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~