>

cik nuyui taip taip

Friday, December 30, 2011

OST Sinetron Anugerah TV9 | MP3 & Lirik


Aku Tak Berdaya

Masa yang terindah
Kini semua telah berakhir
Karena kau berubah
Tak seperti dulu lagi

Sampai kapan kamu sering menyalahi hatiku
Tak pernah kau tahu begitu sakitnya aku
Kau anggap diriku
Melihatku dengan sebelah matamu

Delima untuk diriku
Mencintaimu mengerti kamu
Biarkanku bersalah di depan mukamu
Selalu kau membenarkan apa katamu
Cintamu membuatku sedih dan tak berdaya
Namunku terlanjur cinta

Kau anggap diriku
Melihatku dengan sebelah matamu
Delima untuk diriku
Mencintaimu mengerti kamu

Biarkanku bersalah di depan mukamu
Selalu kau membenarkan apa katamu
Cintamu membuatku sedih dan tak berdaya
Namunku terlanjur cinta


layan gak skali sekala citer neh bile balik kampung.. ehehe... sebab mak koi minat ngat... lagipun koi perasan citer neh macam citer Juana (Mexico) dulu... yang doktor salah masuk benih dalam pompuan lain.. then mengandung... dalam citer Juana tu bapak budak tu dapat tau masa Juana blum bersalin lagi.. tapi dalam Anugerah neh sampai hari nih tak tau lagi..ingatkan bini dia betul2 pregnant.. padahal baby tu mak kandung dia yg bagi diam2 pada isteri si lelaki. ermm biasalah sinetron.. tak cecah ratus2 episode tak nama sinetron la kan.. ehehehe... nak try layan kul 5.30 ptg.. Isnin sampe Jumaat kat TV 9.. si heroin tu cantik la.. muke cam mix Arab lak..
love ~nuyui~

My Mum Recipe - Masak Lemak Pucuk Ubi dengan Keropok


memang dari kecik mak koi duk masak mende neh.. huii.. dulu tak makan sayur mmg mogok.. sekarang neh.. memang request eheheh.... sedappp.. silalah cuba... kalau nak mak koi yang masak.. ahahhaa.. jemputla ke mempaga ye.. huhu...

jom belek resepinya...

dua cekak daun pucuk ubi ( ubi gajah sedap sikit)
1 labu bawang besar
1 biji kelapa (santan) - asingkan santan cair dan santan pekat
keropok ikan ikut suka nak letak banyak mana
3 tangkai cili kering dipotong-potong pjg dlm seinci ( kalau nak guna cili besar pun boleh)

cara masak...

mula2 celur dulu daun pucuk ubi tu.... dan kemudian di tos.. letak tepi..
masukkan semua bahan ke dalam periuk  kecuali santan pekat (santan cair tu sama paras je dengan semua bahan tu dalam periuk)
dah nampak keropok tu lembut baru masukkan santan pekat
jangan lupa isi garam secukup rasa pastu.. dah bleh hidang n makan... oppss nasik dah masak blum? ehehehehhe.. sekian... nak tau lanjut bleh FB ek...
bleh la utk makan 3-4 orang...

love ~nuyui~

Wednesday, December 28, 2011

BKrazy Offer... Hari-hari Offer RM1 dari Burger King sehingga 8Jan 2012

ha... ini offer RM1 dari Burger King.. hari2 pun ade offer RM1 neh.. berlainan item la... so pilihlah daku.. ahahahahha oppss.. pilihlah hari apa yg berkenan di perut.. muahahahahahahaa...

FB Burger King Malaysia kata... print boleh, photostate pun boleh.. kaler boleh... hitam putih pun boleh....

promosi dah bermula since 19 Disember tu hari.. sehingga la 8 Jan 2012 akan dtg neh.. haa.... ade lebih kurang 2 minggu utk korang rotate makan.. ahahahhaha.. nyum.. nyum... di sini ingin membuat pengakuan.. bahawa putri roh belum pernah makan makanan burger king.. huhu.... nak kena pegi neh nampaknye.. ehehehehhe....










love ~nuyui~

Monday, December 26, 2011

Sayur Betik Celur



Lauk tengahari tadik... nyum.. nyum....

korang biasa makan? cicah sambal belacan....



love ~nuyui~

Wednesday, December 21, 2011

Jom kenal Gabenor Bank Negara



love ~nuyui~

Tuesday, December 20, 2011

Semakan Keputusan Penilaian Menengah Rendah melalui SMS



rasanya bleh paham dah kan...
love ~nuyui~

Friday, December 16, 2011

Awak kene paham.....



love ~nuyui~

Thursday, December 15, 2011

Cara untuk Topup RM10 tahan 1 bulan...



love ~nuyui~

Jom main Paintball | Opening promotion | Prevet Zone Paintball Park


sapa suka main paintball?? promosi pembukaan @ Prevet Zone ; 500 biji = RM 75 sajo.. ahhahhah.. main 10 org baru RM7.50 sorang kan?... ehehe.. main 5 org baru RM15 sorang kan...  pakej skali dgn Marker, Face Mask, Chest Protector, Air dan Sarapan (Light).. haaa... apa lagi beb.. jom... 

Shooting Range punye harga pun menarik... baru RM18 utk 50 biji... ermm..

kalau nak book atau sebarang pertanyaan bleh call adik koi.. 

Jogo (019-645 1568)

Lot 3020, Lorong Melati,
Jalan Damai, Sg. Buloh,
47000, Selangor Darul Ehsan.

psst: cam berminat nak wat reunion kat sini.. ahahah.. sambil bleh tembak2 mana2 yg tak puas ati 15 tahun yg lampau ahahahahahhhaha......

love ~nuyui~

Patah Seribu - Shila Amzah | Lirik & MP3


Walau kau tiada di sini
Ku tetap ingat semua pesanmu
Ku hidup seolah-olah kau masih ada
Bisikan kata kepadaku
Bilakah kau akan utuskan surat buatku
Aku terus menunggu tibanya kata cintamu

oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi
Biar pergimu tanpa relamu
Namun hatiku tetap rasa
Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
Cinta buat kita berdua bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan
Patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi
Sayangku mohon padamu
Segera tinggalkanku
Pergilah kau ke tempat yang kau tuju
Pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku
Pergilah…

download mp3 Patah Seribu - Shila Amzah
love ~nuyui~

Wednesday, December 14, 2011

Free Double Zinger Burger Combo @ KFC till 15 January 2012 | Online Voucher

update : 
hanya lebih kurang 3 jam sahaja... kupon online ni ditayang di Facebook KFC Malaysia... sebelom ditarik balik.. huishh... kononnya tunggu e-mail pengesahan dari HQ.. ler.. dah tayang baru nak mintak pengesahan..


 seblom neh.. McD sokmo wat mende gini kan.. (free - buy one free one).. ahaaa.. giliran KFC pula... (nak compete Prosperity kut.. ehehehheh)

with ANY purchase.... (tak sebut pun mesti ayam) bleh redeem coupon neh... (tak sebut pun satu org satu) dia cuma sebut (satu kupon  satu offer)... tekankan perkara nih ok kalau dipertikaikan kat kaunter tu.. ehehehheh.... yg penting selain COLOUR.. Black n WHITE adalah diterima pakai.. ehehehehe... silakan.. print.. tiap2 hari bleh makan Double Zinger Burger neh... ehehehehe.. kalau tak cayo kupon neh betui ka.. tipu kaa... klik sini....

psstt:.. Misz Beck.. bleh banjer tak yg any purchase tu.. ehehehehheheh

love ~nuyui~

Senarai Lokasi Kaunter Cawangan BR1M (Kementerian Kewangan Malaysia)



2. Johor
3. Kedah



7. Pahang
8. Perak

10. Pulau Pinang
11. Sabah
12. Sarawak
13. Selangor


16. WP Kuala Lumpur

love ~nuyui~

Tuesday, December 13, 2011

Tutorial Error bX-l4u1mh


sejak semalam 12-12-11, ramai blogger tak bleh nak  view Page Elements .. apa lagi nak Add/Remove... dah wat soalan kat Blogger help.. dan tengok rata2 soalan masih blum ada jawapan.. melainkan...

1. Sign Out account Blogger tu..

2. Bukak Internet Browser yang lain dari apa yg korang pakai skang... cth; kalau tgh pakai Internet Explorer... bukak Firefox @ Chrome pulak.. Kalau tgh Pakai Firefox bukak Internet Explorer @ Chrome pulak.. camtu la...

3. Sign in blog korang.. then try view Page Element balik...

koi dah try tadik.. mmg buleh... then bila try bukak balik browser asal.. tetap takleh view Page Element tu.. hish.. takkan nak tuakr browser balik.. ermmm... tu hari tukar browser pasal tak bleh view google... bile buat search google je.. dia gi kat email yahoo lak.. adoiyaii...

supe cam kes tak bleh sign in blog.. pun sama kene tukar browser.. kenapa ini berlaku.. macam internet kat opis... Chrome kene block.. nak dwonload chrome mmg kena bawak broadband sendiri la... huiii... lagipun.. kat I.E.. putri-roh.blogspot.. nampak tak menarik.. (ahahahah...)

love ~nuyui~

Monday, December 12, 2011

Cuba uji mata korang.....

1. Tenung titik merah kat hidung awek tu kria2 30 saat
2. pastu alihkan pandangan mata ke arah area yang kosong @ wall putih gitu...
3. Keep blinking mata korang!
Nampak?


love ~nuyui~

Korang nampak tak apa yang aku nampak???

carik hidden person.... tengok korang bleh nampak tak.... eheheheheheh......



love ~nuyui~

Saturday, December 10, 2011

Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia.. mula dikeluarkan hari ini | 10 Disember



hari ni 10hb Disember... apa ada dgn hari ini?.. ehehehe... bagi semua rakyat Malaysia yang isi rumahnya berpendapatan di bawah RM3000... hari ni mmg ditunggu2..

Hari ni Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia akan mula dikeluarkan kepada umum. Kat mana nak amik borang?... Kat semua cawangan Lembaga Hasil dalam Nageri (LHDN), Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Pembangunan Persekutuan, dah siap isi.. bleh hantar sekali dengan salinan fotostat Kad Pengenalan (IC).. dan jugak salinan fotostat penyata gaji kepada yang berkenaan..

kalau da masa lebih.. bleh isi kat situ dan trus submit... kalau takde masa lebih.. sila download borang kat umah, isi siap2.. dan lengkapkan.. pastu singgah dan hantar... senang? jugak mengurangkan kesesakan... cam dlm buletin 1.30 tadik... ehehe....

antara yang boleh mohon bantuan isi rumah ini adalah individu yang berkeluarga dan masih tinggal serumah dengan ibubapa.. mean.. bapa boleh mohon.. anak yang kawin tu pun bleh mohon.. ia di kira 2 isi rumah... haa... seblom ni ingat takleh...
jangan lupa yang bujang atau kembali bujang tu..... yang ada tanggungan.... dan jugak.. isteri2 yang dimadukan.. ehehe... setiap org isteri adalah layak jika suami berpendapatan di bawah RM3000....



love ~nuyui~

Friday, December 9, 2011

Perbezaan Bluetooth dengan Wi-Fi



love ~nuyui~

Lagi Kes Curi Identiti Blogger | Budak Gigi Rabbit

ntah nak bagi tajuk pe.. aku nak sampaikan kes neh cam Macik Hajjah Sitt Wuzira (betui ka eja) dulu tu... Cuma kes makcik tu berat sebab melibatkan sensitiviti agama. Kes Blog Budak Gigi Rabbit neh berat pasal hina artis korean - music k-pop...



al-kisahnya ade satu blog baru diwujudkan dan diberi nama Budak Gigi Rabit.. blog neh dalah entry pertama trus mengutuk korean artis... namun.. entry tersebut tlh mendapat komen yg amat tinggi iaitu 1759 komen (pada masa entry ini ditulis). fulamak.. gile... cam komen AF lak.. (ada ke?)

Thursday, December 8, 2011

Pekeliling SBPA sudah keluar | Link mengikut kementerian

ok... kakitangan awam.. pekeliling sudah keluar... sila buka ikut kementerian masing2 utk mengelakkan kesesakan site.. ehehehehehe.... 

sume ade situ.. pekeliling ade... pemindahan gred ade... borang opsyen ade... pekeliling mengikut kategori iaitu.. UMUM... GURU.. dan PDRM... ermmm.... tapi pagi ni offline jap.. jap lagi ok la tu.. maybe nak suh kementerian masing2 wat pengumuman dulu kut.... harap bersabar utk masuk site tu ye.... jgn ketuk keyboard lak... atau mouse tu asik klik.. dan klik.. dan klik.... last2 campak mouse tu.. ahahha... sabor ye jemah.... 

mana2 broken link tu... harap ikhtiar la carik yg betul... nanti ade masa koi tukarkan... harap maaf....

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar    NRE
Kementerian Pertahanan     MINDEF       
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan    KPDNKK       
Kementerian Kerja Raya    KKR       
Kementerian Pelancongan Malaysia    KPL (BM) / MOTOUR (EN)       
Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air    KeTTHA       
Kementerian Kesihatan Malaysia    KKM       
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi    MOSTI      
Kementerian Pengajian Tinggi    KPT       
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia    MAMPU       
Kementerian Luar Bandar Dan Wilayah    KKLW       
Kementerian Kewangan    MOF        
Kementerian Sumber Manusia    KSM       
Kementerian Pelajaran Malaysia    KPM       
Kementerian Luar Negeri      KLN       
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani   atau  MOA      
Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri    MITI       
Kementerian Pengangkutan Malaysia    MOT       
Jabatan Perdana Menteri    JPM  


love ~nuyui~

Wednesday, December 7, 2011

Intipati Pelaksanaan SBPA | Nota Makluman Media

NOTA MAKLUMAN MEDIA

SEMPENA PELANCARAN PEKELILING SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) OLEH YBHG. TAN SRI ABU BAKAR BIN HAJI ABDULLAH, KETUA PENGARAH PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

- INTIPATI PELAKSANAAN SBPA -

Antara intipati pelaksanaan SBPA yang dipersetujui oleh Kerajaan adalah seperti berikut:

1. pelaksanaan transformasi Perkhidmatan Awam melalui lima (5) inisiatif iaitu Perkhidmatan Awam yang kejat (lean civil service), kepimpinan dinamik, modal insan berkualiti, Perkhidmatan Awam yang fleksibel dan saraan yang kompetitif;

2. pewujudan Pelan Induk Saraan Perkhidmatan Awam (PISA) bagi melaksanakan rombakan sistem saraan Perkhidmatan Awam secara tersusun.

3. pengekalan prinsip-prinsip saraan yang berkuat kuasa dengan penambahan empat (4) prinsip baru iaitu kadar upah untuk kerja mengikut Kumpulan Perkhidmatan, kadar upah untuk individu berdasarkan bakat, keupayaan dan pengalaman, kadar upah untuk kerja bagi individu (subject matter expert) serta kadar upah tambahan untuk kerja mengikut prestasi;

Tuesday, December 6, 2011

Antara Laluan Peragut | Be Aware ye Ladies

Kes neh jadik kat adik aku lebih kurang 2-3 minggu lepas... so nak konsi cerita supaya yang lain alert pasal hal; ni.. adik aku bawak moto.. ngan kawan dia dari opis dorang kat jalan sultan ismail... nak balik ampang la.. normally dia akan ikut roundabout kg pandan. tapi kalau kawan yang duk sri nilam tumpang dia akan naik AKLEH je... senang trus turun jalan ampang je...
dari opis dia akan naik Akleh ikut susur sblm Balai Polis Dang Wangi Lama tu... agak dah lepas naik bukit tu la.. somebody dah try tarik beg kawan dia.. masa tu beg dia sling dan berada di sebelah kanan... dia tru s jerit kat adik aku kata ada org tarik beg..bila dah rasa kena tarik tu kawan dia trus alihkan beg ke belah kiri... peragut dua org tu dah terlepas ke depan.. tapi cara diorang tu still nak try again ragut beg... but tgk adik aku macam dah muka nak bahan org (ahahahahaha) kire cam nak cam muka dorang la.. trus dorang lari turun kat kg baru...

so kitorang bajet... modus operandi tu (ceewah).. dia akan ragut dan lari turun kat kg baru... ermm... laluan senang.. (atau u-turn ke bawah tu ke...) 

Monday, December 5, 2011

Masalah Blog Tak Boleh Log In



demi Kak Ponah.. saya google sana sini.... ehehehe... saya tolong apa yg mampu.. tak penah jadik kat saya.. tapi boleh menambah pengetahuan bile membaca penyelesaian blogger2 lain mengenai masalah bila blog tak boleh nak log in @ log masuk ni.. hrmmm....

pertengahan tahun dulu ade diumumkan semua blog yang tak tukar kepada e-mail google tak boleh nak aksess dah.. ermm... dan jugak rupa-rupanya blogger.com ada kabor dah.. mana2 blog yang tak aktif dalam tempoh tertentu akan di delete tanpa belas kasihan... huuiiiiii... mengakasihani la jawabnya.... eehheh....

ok ka ponah... berbalik kepada persoalan pertanyaan kak ponah tadik..  berikut dinyatakan penyelesaian2 masalah blog tak boleh nak log masuk tu...

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2012

okes sudah keluar... boleh la nak plan apa yang patut kan... gaji cepat susah.. gaji lambat lagi susah.. eheheheheheheh.....



love ~nuyui~

Sunday, December 4, 2011

Tragedi Lemas Ketika Memancing Di Mempaga

ketika enry ini ditulis, mangsa yang  sudah lebih daripada 24 jam hilang dikhuatiri lemas di sungai Krau di kampung koi neh... la ni pulak hujan lebat... operasi mencari mungkin dihentikan seketika.. koi tak la pegi kat lokasi.. mak abah koi yg setia daripg smlm membawa ke pagi tadi.. dan ptg ni dorang pegi lagi....

menurut abah koi.. mangsa bersama seorang lagi rakan pegi memancing kira2 jam 3 tg smlm... sedang berjalan ditebing salah seorang daripada mereka (mangsa) tergelincir masuk ke sungai. Air sungai yang ketik itu naik akibat hujan tengahari semalam menyukarkan untuk rakan mangsa menolong unuk menyelamatkannya. Menurut rakan mangsa, dia kemudian pergi mendapatkan pertolongan dan apabila kembali  mangsa sudah tidak kelihatan.

menurut rakan mangsa beg mangsa turut terjatuh bersama-sama mangsa ke dalam sungai namun sehingga pagi tadi hp mangsa masih dapat dihubungi. Ketika operasi mencari pagi tadi juga, hp mangsa turut cuba dihubungi untuk mendengar bunyi agar dapat dikesan lokasinya. Namun gagal.

Rakan mangsa walaubagaimanapun telah ditahan oleh pihak polis untuk soal siasat. Takziah buat keluarga mangsa. Harap segalanya berakhir dengan baik. Wallahualam.

love ~nuyui~

Saturday, December 3, 2011

Moh Gi Petik

tepi rumah sajo... ehehehehe.... jangan jeles.... yg kat tingkap tu makcik sebelah yang punye ye... kalau sindri punye.. haha.. gagau kut tingkap je.. ehehehe...  kami punye kat belah kanan rumah.. huhuhu... seb baik ada jaga.. mengkalau idak.. ermmmm wakaf ke cik nyet je la.... berbondong2 dtgnya... moktan dan la merasa jugak... tapi langsat.. huii... tinggal pokok je la... so tahun neh.. merasa la makan langsat sendiri.. tapi lum masak.... gambar pun lum amik ni tunjuk gambar moktan (rambutan) je dulu.. ehehe... siap ade yg dibungkus nak bagi org sarawak.....

 

love ~nuyui~

Gred Gaji Baru Kakitangan Awam SBPA (Skim Baru Perkhidmatan Awam)

untuk semua kakitangan-kakitangan awam, isteri kakitangan awam, suami kakitangan awam, anak-anak kakitangan awam.. ehehe... dipersembahkan Gren Gaji Baru Kakitangan Awam mengikut Skim Baru Perkhidmatan Awam yang telah diluluskan baru-baru ini.

Ianya adalah seperti dikongsi oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia (KPPA) Abu Bakar Haji Abdullah di dalam Facebook beliau.

Sewa Pistol Polis : 5K sekali guna | Malaysia oh Malaysia


KUALA LUMPUR: Tiga anggota polis antara empat yang ditahan kerana disyaki terbabit kegiatan menyewakan senjata api jenis revolver .38 kepada pihak tertentu yang kemudian digunakan untuk melakukan jenayah termasuk rompakan.

Thursday, December 1, 2011

Maklumat terkini mengenai SBPA | Skim Baru Perkhidmatan Awam

antara maklumat2 yg koi baca kat email.. mengenai Skim Baru Perkhidmatan Awam;

1) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: “Exit Policy”


Mana-mana kakitangan kerajaan yang dinilai tidak mampu menjalankan tugas secara fizikal dan mental, akan disarankan supaya berhenti. Manakala kepada kakitangan kerajaan yang cemerlang tetapi disebabkan tiada promotion jawatan dalam organisasi tersebut, anda dinasihatkan supaya bersara dengan berbekalkan PERKS yang lumayan.


Walaubagaimanapun, kepada sesiapa yang berada dalam pengurusan premier dijangka agak kurang selamat. Pencapaian mereka ini akan diukur berdasarkan outcome & kesan, bukan lagi output seperti yang sebelumnya.

PELAKSANAAN PEMBERIAN BANTUAN TUNAI RM500 BAGI MERINGANKAN BEBAN KOS HIDUP RAKYAT



KENYATAAN AKHBAR YB MENTERI KEWANGAN II
DATO’ SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH
PELAKSANAAN PEMBERIAN BANTUAN TUNAI RM500 BAGI MERINGANKAN BEBAN KOS HIDUP RAKYAT 
1.   Pada pembentangan Bajet 2012 baru-baru ini, Kerajaan telah mengumumkan untuk memberi bantuan tunai, secara one-off, sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Bantuan ini adalah tanda keprihatinan Kerajaan dalam usaha untuk membantu  meringankan kenaikan kos sara hidup rakyat.
2.   Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau  ketua keluarga. Ini merangkumi individu:

Tindak Balas Lelaki dalam Konflik Percintaan

 Buat catalog buku tadi.. jumpe buku neh... "Memahami Bahasa Cinta Lelaki" tulisan Zamri Mohamad.. ehehehe.. sharing is caring...

  1. Pendekatan konflik cenderung padapersamaan hak antara pasangan dan adil dalam penyelesaian. Pada masa yang sama ingin menyelesaikan dengan pendekatan yang jelas dan mengikut peraturan.
  2. Interaksi dilihat sebagai faktor penyumbang bagi menyelesaikan konflik, namun masih menjaga autonomi dan jarak peribadinya daripada dicerobohi.
  3. Kurang peka dengan kepentingan komunikasi dengan pasangan adalah sangat membantu.
  4. Melindungi kepentingan peribadinya.
  5. Melihat krisis sebagai masalah di luar perhubungan dalam pasangan.
  6. Konflik tidak dilihat berpusat daripada diri ataupun perhubungan itu.
  7. Respon pada konflik dengan fokus cara menyelesaikan dan cuba tidak terlibat secara langsung sehingga mencapai keputusan bersama.
  8. Mudah marah dan tenggelam dengan emosi di luar kawalan. Degupan jantung bertambah 10 kali denyutan setiap minit melebihi tahap hormon adrenalina yang terhasil. Keadaan itu berterusan meskipun konflik mula reda.
  9. Lelaki lebih 'memikirkan' konflik yang berlaku.
  10. Kecenderungan mengelakkan diri daripada konflik kerana melibatkan diri dalam situasi itu menjadikannya agresif.
  11. Lelaki tidak cenderung meluahkan perasaan negatif pada konflik.
baru ku tahu..... betul ke cenggiti?
love ~nuyui~

Ulam Malaysia




ok yg kat bawah neh.. sapa tau buah apa???



love ~nuyui~

OST Ombak Rindu | Lara Lagi - Adira AF | Lirik & Mp3 Download


LARA LAGI

Hanya sampai di sini saja
Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya
Terhenti di sini

Biar ku pujuk hati ini
Merawat rindu ku sendiri
Setelah aku kau lupai
Sedangkan kau tahu

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
Walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah tak pernah jemu
Takkan terpadam
Dalam hatiku yang milikmu
Percayalah

Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di satu hari nanti
Ku jejak bahgia…

Wednesday, November 30, 2011

Lirik lagu Selamanya Harimau Malaya | Download MP3

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya sokong Malaysia
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah
Inilah tanah tumpahnya darahku
Negara pasukan piala hanya satu
Harimau kami berlari laju
Belang nak tertanggal dari baju
Harimau kami cekap gelecek
Pertahanan lawan tumbang sederet
Bila turun padang berumahkan gelanggang
kalau berani mari bertandang hah
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Semua berlari hingga tiada keringat
Gol pertama untuk negara kedua untuk pingat Bila atas padang main tak ingat Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat Pernah kah ada harimau yang jinak Jawapan nya tidak semestinya lincah Penyokong di stadium beranak pinak Untukmu Malaysia kami ceria
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Hey, mari kita semangat
Hitam kuning terpahat
Mari kita berjuang
Teguh berperang di padang
Sekali lagi maju lagi serang lagi
Gagah berani sebati tidak gentar tenang
Dengan sorakan gemilang
Harimau malaya pasti menang
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

download mp3 kat sini
love ~nuyui~

Pekeliling SBPA (Sistem Baru Perkhidmatan Awam) | Link mengikut Kementerian

disertakan link-link SBPA mengikut kementerian masing-masing. namun site tersebut hanya akan beroperasi setelah mendapat kelulusan daripada Jabatan Pertahanan Awam (JPA) harap maklum ye.

Pekeliling SBPA ( Sitem Saraan Baru Perkhidmatan Awam ) akan dihebahkan dalam masa terdekat dijangkakan sebelum bulan Disember 2011 dan habis lewat pun pertengahan bulan Disember 2011setelah Rang Undang-Undang Pembekalan 2012 diluluskan baru-baru ini.

Pekeliling akan dihebahkan secara serentak menerusi portal Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan portal-portal/laman web semua kementerian apabila tiba masanya nanti. 

Adalah dinasihatkan supaya membuka laman web kementerian masing -masing untuk akses SBPA bagi memastikan hebahan pekeliling lancar. Jangan pulak semua tertumpu di laman web JPA. Nanti laman web JPA down sape susah? sudahnya semua tak dapat tengok pekeliling SBPA.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar    NRE
Kementerian Pertahanan     MINDEF       
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan    KPDNKK       
Kementerian Kerja Raya    KKR       
Kementerian Pelancongan Malaysia    KPL (BM) / MOTOUR (EN)       
Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air    KeTTHA       
Kementerian Kesihatan Malaysia    KKM       
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi    MOSTI      
Kementerian Pengajian Tinggi    KPT       
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia    MAMPU       
Kementerian Luar Bandar Dan Wilayah    KKLW       
Kementerian Kewangan    MOF        
Kementerian Sumber Manusia    KSM       
Kementerian Pelajaran Malaysia    KPM       
Kementerian Luar Negeri      KLN       
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani   atau  MOA      
Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri    MITI       
Kementerian Pengangkutan Malaysia    MOT       
Jabatan Perdana Menteri    JPM  

namun tiada jadual gaji di dalam portal kementerian masing atas sebab2 tertentu (dont' know) hanya akan diedarkan kepada PTJ sahaja

sejak dibentangkan dalam budget 2012 pada Oktober yg lalu pelbagai 'hearsay' yang koi nampak... ehehehhe.. perkara biasa.... 

antaranya ;

*penilaian baru yang dipanggil PROSPEK menggantikan PTK 360 darjah
*berlaku pertukaran gred jawatan, tiada lagi 17, 22, 32 dan sebagainya, contoh;  PTD gred 44 dan 41 yg baru dia akan buat mcm nie, 1-1 untuk 44, 1-2 untuk 41, 1 yg depan mewakili kumpulan, 1 atau 2 yg belakang mewakili gred. contoh lain 17 da 22 mungkin 22 jadi 3-1 dan 17 jadi 3-2, contoh mcm tulah. tapi sapa yg pegang angka 1 tu tak pastu P&P or bermula dengan gred sokongan
*tiada kenaikan gaji sepertimana PTK pada aras IV seperti sebelum ini di mana tiada lagi T1 T2 T3
*bagi yg memilih opsyen SBPA ini jadual gaji akan diusahakan bermula JAN 2012

source
love ~nuyui~

Pencarian 1,000,000 blogger malaysia



segmen daripada


putri roh tag org2 best neh : 
~dunia_aku4eva~
Wiera D'pendz
PEMBANTU PERPUSTAKAAN

love ~nuyui~

Tuesday, November 29, 2011

Tentang Dhia OST | Lirik & Download Link


Sejak bertemu kau dan aku
Menusuk jantung ku, mula jiwaku
Merelakanku menjadi milikmu
Itu yang ku mahu,itu yang ku mahu cintamu
Sinar mentari pasti
Menyinar hati yang sunyi
Biarlah aku bermimpi
Kerna dibuai sepi

Dhia yang aku cinta
Selama ini ku harapkan
Cuba kau fahami
Tak akan dirimu dilukai


info menarik : Memula drama ni diberi tajuk Zikir Buat Dhia, tapi akhirnya ditukarkan kepada Tentang Dhia
love ~nuyui~

Pelik bin Ajaib : Pokok Pisang baru tanam 3 hari sudah mengeluarkan Buah dan Jantung




gambar nih di ambil di rumah nenek saudara di Bentong... erm... bertambah misteri bila ada yang menyatakan di bawah pokok tersebut tertanam harta... (harta apa hanya tuan rumah yang tahu.. ehehehheh).

Senior2 kat opis ni pun ada bagi tau.. harta tu kalau dilindungi yang beragama Islam hanya orang yang tertentu sahaja yang akan dapat lihat... tapi jika yang menjaga itu Kafir.. maka MUNGKIN akan ditukar ganti dengan apa yang tuan rumah ada... Wallahualam....

apa-apa pun jarang sekali kita dapat lihat mende2 sebegini....

love ~nuyui~

Saturday, November 26, 2011

Hasil di tanah sendiri memang sedap......




love ~nuyui~

Friday, November 25, 2011

Pulau lahir dari dasar laut



KEBIRUAN air di permukaan laut berhampiran Pulau El Hierro iaitu salah sebuah pulau di Kepulauan Canary tiba-tiba 'dihiasi' dengan kewujudan gelembung buih-buih yang muncul dari dasar laut awal bulan ini. Turut kelihatan gumpalan magma berwarna kehitaman melatari permukaan laut.
Semua itu berpunca daripada aktiviti gunung berapi dasar laut di kawasan tersebut yang dilaporkan semakin aktif selepas satu gempa bumi berukuran 4.3 pada Skala Ricther melanda pulau tersebut pada 5 November lalu.
Gempa bumi berkenaan menyebabkan gunung berapi dasar laut di luar Pulau El Hierro itu memuntahkan material berupa gas dan asap hitam setinggi 18 meter ke udara yang dipenuhi bau sulfur selain menyebabkan ia kelihatan terapung di permukaan laut.
Kepulauan Canary yang terdiri daripada tujuh buah pulau serta beberapa buah pulau kecil walaupun berlokasi sekitar 100 kilometer dari pesisir pantai Maghribi di utara Afrika bagaimanapun sebenarnya merupakan wilayah di bawah autonomi Sepanyol.
Selain Pulau El Heirro, enam pulau lain di Kepulauan Canary ialah Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma dan La Gomera. Pada pertengahan Oktober lalu, pihak berkuasa Sepanyol telah mengeluarkan arahan untuk menutup akses ke bandar pelabuhan La Restinga di selatan Pulau El Heirro rentetan aktiviti gunung berapi dasar laut itu.
Ini termasuklah meminta kapal-kapal yang berada di sekitar pelabuhan beredar meninggalkan kawasan perairan tersebut dan pesawat udara turut dilarang melakukan penerbangan di lokasi berkenaan.
Selama lebih sebulan, penduduk di kepulauan tersebut terpaksa hidup dengan gunung berapi dasar laut aktif yang bukan sahaja memberi ancaman keselamatan, bahkan turut menakutkan pelancong dan membahayakan kehidupan penduduk serta habitat sekitarnya.

LAHAR gunung berapi yang meletus di Kepulauan Canary mengeras dan dijangka membentuk sebuah pulau baharu.

Magma di permukaan laut
Para saintis tempatan memberitahu, aktiviti di gunung berapi dasar laut itu telah bermula sejak 17 Julai lalu dengan lebih 10,000 gegaran direkodkan.
"Letusan gunung berapi itu berlaku selama seminggu dan ia menyebabkan kerajaan bertindak memindahkan kira-kira 600 penduduk ke kawasan selamat," kata wakil perlindungan sains sivil, Carmen Lopez bulan lalu.
Berdasarkan kronologi, dasar laut Pulau El Hierro mula menggegar sejak 19 Julai lalu dengan memberi petanda melalui kemunculan gumpalan magma yang kelihatan di permukaan laut pulau terkecil di Kepulauan Canary itu.
"Letusan itu juga menyebabkan gumpalan besar magma berwarna kehijauan terbentuk di permukaan laut," kata seorang penduduk.
Sementara itu, pakar gunung berapi, Juan Carlos Carrecedo berkata, terdapat gumpalan magma di permukaan laut yang menghasilkan siri pecahan sekali gus menjana aktiviti seismik.
"Kita tidak tahu jika gumpalan magma tersebut akan memecahkan kerak dan mencetuskan letusan lebih besar. Letusan kemungkinan akan berlaku dalam tempoh sehari, seminggu mahupun sebulan," jelasnya memberi amaran yang letusan itu dijangka akan berterusan.
Beberapa letusan besar juga menyebabkan ia dapat dilihat dari jarak paling hampir iaitu 1.5 kilometer dari pesisir pantai di selatan El Hierro.
"Senario terburuk yang kami bimbang jika berlaku adalah letusan di daratan," ujar Ketua Keselamatan Kepulauan Canary, Juan Manuel Santana kepada akhbar harian El Pais.

KEPULAUAN Canary terkenal sebagai pulau pelancongan yang indah.

Sebuah pulau baharu
Apa yang pasti, pakar geologi turut berpendapat bahawa terdapat kebarangkalian letusan dari dasar laut itu mampu 'melahirkan' sebuah pulau baharu di Kepulauan Canary.
Khabar itu juga menyebabkan beberapa nama untuk 'bayi' Kepulauan Canary itu telah dicadangkan menerusi Internet, antaranya seperti Atlantis, Discovery atau The Beast.
Menguatkan lagi kemungkinan daratan baharu akan muncul menerusi pembentukan magma yang meletus itu apabila Institut Geografi Kebangsaan Sepanyol (IGN) menyatakan letusan tersebut hanya terletak kira-kira 69 meter atau 225 kaki dari permukaan laut.
Apa yang pasti, kemungkinan mengenai munculnya pulau baru itu menyebabkan keghairahan dalam kalangan orang ramai. Walaupun kerajaan telah mengarahkan supaya penduduk berpindah ke tempat yang selamat, keterujaan untuk melihat muncul daratan baharu hasil daripada letusan dan magma yang dimuntahkan menyebabkan ramai warga El Heirro berada di kawasan tinggi berdekatan pantai.
Salah sebuah akhbar tempatan, La Provoncia melaporkan, 'Raksasa akan muncul dari lautan' merujuk kepada daratan yang dikatakan bakal muncul. Bahkan, beberapa akhbar pula berdebat mengenai siapakah yang akan bertanggungjawab ke atas wilayah baharu itu.

ORANG ramai memerhatikan dari Pulau El Hierro letusan demi letusan di pemukaan laut.

Bagaimanapun, menurut IGN, nama serta pentadbiran baharu kemungkinan tidak diperlukan memandangkan sekiranya kekuatan letusan itu memunculkan daratan di permukaan laut, ia tidak mustahil akan bergabung dengan pesisir pantai Pulau El Hierro memandangkan jaraknya yang tidak jauh sekitar tiga kilometer sahaja.
Menariknya, menyorot kembali tentang asal usul Kepulauan Canary itu sebenarnya hampir kesemua pulau di situ ialah pulau volkanik atau pulau gunung berapi. Pulau tersebut dikatakan muncul sejak jutaan tahun dahulu menerusi letusan gunung berapi selain sewaktu peristiwa zaman Jurassic semasa pembukaan kerak lautan Atlantik.

Bergantung kepada kekuatan

PESONA pantai di Kepulauan Canary menggamit ribuan pelancong setiap tahun.

Sementara itu, pakar geologi, Profesor Madya Datuk Dr. Mohd. Ali Hassan pula tidak menolak kemungkinan letusan gunung berapi dasar laut di Pulau Hierro boleh menyebabkan sebuah pulau baharu boleh terbentuk.
"Namun semuanya bergantung kepada kekuatan letusan gunung berapi dan jarak kawasan letusan sama ada berlaku hampir atau jauh dengan permukaan laut.
"Malah amaun letusan yang dikeluarkan pada permukaan baru juga diambil kira. Jika letusannya banyak jadi ia berupaya membentuk sebuah pulau baharu," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

sumber

KFC dah ada pancake??? Lagi sedap dari McD?


 ha.. gitu je la... McD tiru KFC.. KFC tiru balik McD..... McD tiru Pop corn chicken jadik McBite..... KFC Amik lak pancake dia.. tapi dah siap filling blueberry dalam pancake tu.. takyah nak selek2 jem dah... ehehehe... musti mau  try neh..... jom kita.....
love ~nuyui~

Thursday, November 24, 2011

Ehehe.. ade sesape nak hadiahkan kat saya tak???

 cloud sofa
 ehehehehehe
love ~nuyui~

Bajet 2012 | Borang Bantuan Kewangan Isi Rumah RM500 dan cara memohon

Bagaimana nak dapatkan Borang Bantuan Kewangan Isi Rumah RM500 Bajet 2012 ? Cara²nya mudah sahaja. Hanya perlu download atau dapatkan dari sumber² yang dinyatakan di bawah. Tapi sebelum tu. Sila  pastikan hanya yang berpendapatan isi rumah RM3000 dan ke bawah sahaja layak untuk memohon dan menerima bantuan rakyat RM500 ini.

Maksud 'isi rumah yang mempunyai berpendapatan bulanan kurang daripada RM3000' ialah jumlah keseluruhan hasil pendapatan bulanan ke semua ahli² di dalam rumah tersebut adalah tidak melebihi RM 3000. Jadi sekiranya, kurang dari RM3000. Keluarga tersebut layak untuk memohon bantuan kewangan isi rumah RM500 melalui borang pemohonan yang disediakan.

Borang kewangan isi rumah RM500 ini akan mula dikeluarkan mulai bulan Disember 2011 oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).  Borang tersebut boleh diperoleh di semua pejabat agensi berkenaan ataupun muat turun (download) menerusi website LHDN ataupun di dalam akhbar² tempatan.

Selain itu, LHDN juga turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar² layak untuk menerima bantuan tersebut. Bagi yang telah mendaftar denganpangkalan data e-kasih ini. Saya rasa tentu tak payah nak isi borang bantuan kewangan isi rumah ini. Sebab semenangnya memerlukan bantuan tersebut. Apa² pun, sila rujuk kepada pegawai² JKM untuk makluman lanjut.

Panduan Pemohonan Bantuan Kewangan Isi Rumah RM500 Bagi Keluarga Pendapatan RM3000 dan ke bawah

1. Dapatkan borang bantuan isi rumah mulai Disember 2011 menerusi;
* muat turun (Download online) dari Website LHDN
* Pejabat² LHDN berdekatan
* Disiarkan di akhbar² tempatan

2. Isi borang bantuan tersebut dan hantar ke pejabat LHDN yang berdekatan.

3. LHDN akan membuat semakan samada pemohon tersebut benar² layak untuk menerima bantuan isi rumah RM500 tersebut. (Harap² pegawai LHDN akan turun padang untuk membuat semakan. Kalau harap kat sistem je. Sah² banyak yang tak betul.)

4. LHDN akan mengeluarkan surat jawapan samada permohonan tersebut berjaya atau tidak.

5. Wang bantuan isi rumah RM500 akan dimasukkan (kredit) ke dalam akaun bank pemohon mulai Januari 2012

Cara² (option) lain;
* Daftar dengan E-kasih, Jabatan Kebajikan Masyarakat secara Online

Isu lama (lama tak lama la...) tapi bagi yang masih tak berapa pasti bagaimana nak mengisi borang bantuan isi rumah RM500 ini, sila dapatkan bantuan dari kakitangan pejabat LDHN berdekatan.
 
love ~nuyui~

Wednesday, November 23, 2011

Permohonan untuk PJJ @ USM kini dibuka

okay geng.. sape yang minat, permohonan untuk PJJ kat USM dah pun dibuka... 




PENDAFTARAN
1. Pemohon perlu mendaftar melalui laman web https://pohon.usm.my/ppjj yang boleh dicapai melalui laman web rasmi USM http://www.usm.my.
2.
Pemohon dikehendaki memasukkan maklumat berikut :-
           No. Kad Pengenalan / Mykad / No.Tentera / No.Polis
           Kata Laluan (ciptaan sendiri 5-15 aksara)
           Nama Ibu
           Alamat emel yang aktif dan betul
3. Nombor Rujukan akan dipaparkan dan juga diemelkan setelah proses pendaftaran berjaya. Sila gunakan Nombor Rujukan yang diberikan semasa berurusan dengan USM.
PERMOHONAN
 1. Anda perlu Login menggunakan Nombor Rujukan yang telah diberi dan Kata Laluan yang anda tetapkan semasa pendaftaran. Gunakan kemudahan Lupa Kata Laluan jika anda terlupa kata laluan dan hubungi nombor 1 300 888 876 sekiranya terlupa Nombor Rujukan.
 2. Pemohon mesti mengisi semua maklumat yang dikehendaki. Maklumat bertanda * mesti diisi untuk membolehkan pemohon pergi ke langkah seterusnya.
 3. Setelah selesai mengisi maklumat, pemohon perlu klik ”SETERUSNYA>>” untuk ke langkah seterusnya.
 4. Sila Sahkan maklumat / keterangan / data pada permohonan yang diberikan adalah benar dengan klik pada butang [SETUJU] atau [TIDAK SETUJU]. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Setelah butang [SETUJU] di klik sistem akan mengesahkan status penerimaan permohonan anda.
5. Permohonan ke Universiti Sains Malaysia (USM) dikenakan bayaran wang proses sebanyak RM 60.00. Pemohon perlu melengkapkan borang permohonan sebelum membuat pembayaran. Pembayaran boleh dibuat secara dalam talian atau tunai di kaunter CIMB Bank Berhad. Tatacara pembayaran akan ditunjukkan selepas pemohon mengesahkan permohonan mereka.
 6. Sila cetak dua (2) salinan borang permohonan yang telah lengkap diisi. Satu (1) salinan adalah untuk simpanan pemohon dan satu (1) salinan perlu dihantarkan bersama-sama :-
      a) satu (1) salinan MyKad
      b) satu (1) salinan sijil SPM
      c) satu (1) salinan sijil STPM (jika berkaitan)
      d) satu (1) salinan sijil Diploma (jika berkaitan)
      e) satu (1) salinan lengkap transkrip Diploma (jika berkaitan) dan
      f) dokumen-dokumen lain yang berkaitan ke alamat seperti dibawah :

SEKSYEN PENGAMBILAN PELAJAR
BAHAGIAN PENGURUSAN AKADEMIK
JABATAN PENDAFTAR

ARAS 2, BANGUNAN CANSELORI,
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA, 11800 USM,

PULAU PINANG.

pastikan semuanya lengkap yek....
love ~nuyui~

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~