>

cik nuyui taip taip

Friday, June 4, 2010

Setelah menonton Lagenda budak Setan


ahaks..... (sokmo cam gini)..
ermm.. camne nak citer ek... expectation mmg tinggi melangit utk citer nih... ye la.. sbb dah baca citer nih 15 tawun yg lalu.... walauponnn dah lama.. tapi masih terpahat kat minda nih (ceewah) stori line dia...

ermm... citer nih boleh la ... sebab.. pelakon2 dia... kalau kesinambungan citernye... aiseh... ade sikit slow le... maca.. ade certain babak tak sepatutnye ade.. ade... babk yg sepatutnye ade.. takde... huhu... (bukan pandai pon bab filem nih tapi hanya luahan pendapat sebagai penonton yg telah mengeluarkan RM10.50 x 10 org famili koi.... ahaksss....)

para pelakon... mantap je... cume anugerah paling mantap adalah pada watak Azmi (Que) dan jugak watak Kat (Fazura)... sebab pe koi kata gitu... ahakss.. saiko gile la si Azmi nih... sebijik yg dibayangkan dalam versi novel.... dan Fazura lak.. walauponnn... hanya lebih kura 30 min terakhir je kemunculan dia.. tapi... pagi tadik bangun tido.. ingat watak dia je.. macam mana memek muka dia... macam mana cara lakonan dia... ermmm.. camno nak kata tu..... watak Emilia... maybe pasal pelakon baru kut.... so macam kurang berkesan...

Watak Kasyah... ermmmm cam terlebeh sudah.... tak ske... walaupon dia memang yg paling layak bawak watak tu.... suke kalau kat luar dia kapel ngan Lisa tapi dalam felem... adoiiiyaii.... tak skeeeee...... lisa memang comei.... pon paling layak bawak watak Ayu... pasal versi novel... Ayu digambarkan sebagai SANGAT CANTIK.....

Jalan citer..... ade jugak berlari ke langit.. ehhee... macam.... dorang kenal masa skolah menengah... (tapi jadik kenal kat kolej)... bercinter sampe ke oversea... tapi kasyah gi wat assignment ke pendalaman je..... berpisah sebab.. ayu dipanggil balik ke malaysia sebab mak sakit... tapi tipu sebab sampai kat malaysia kenduri dah set tinggal tgu pengantin pompuan je... (berpisah sebab kasyah gi pendalaman dulu baru (same time) azmi datang then bg tau mak dia sakit...mmg mak sakit tapi tgh sakit tu suh ayu kawen...sebab taknak mak makin sakit ayu kawen..)

masa amnesia emilia (ayu) tgk gambo dia masa muke dia ayu (lisa) yg kasyah shoot masa kat kolej... (patutnye emilia duk asik tengok gambar kasyah kat kete pakai baju belang2 biru putih (kalau idak silap) yang ada dalam simpanan dia .. sampai tulis surat kat kasyah kata macam kenal (ada macam puisi b.i le lebih kurang)... masa ngandung emilia mengidam nak naik LRT (masa tu lrt baru wujud kat malaysia) pusing2 KL... tapi tak sempat sebab meninggal masa melahirkan... then kasyah bawak baby dia je naik LRT... (utk babak nih je koi nangis 2 jam....) tapi babak ni TIADA DALAM FILEM.... uish.. sikit sangkut....

reunion kasyah n the geng pun TADEK... babak dorang kenekan Azmi (sebab nak tunjukkan pd mak Ayu/Emilia sapa sebenornye Azmi TADEK...

anyway... NAMA PUN DAH ADAPTASI... yg ko membebel apehal cik nuyui.. ahahahhhaa.... durasi filem kekire 1 jam 40 menit... ahakss... mano nak mampu muatkan satu buku.... lagipun nak kene tgk tata seni jugak ahaksss... (pepandai je ko nih)...

mungkinkah versi drama akan lebih mengikut flow novel.. kite tgu....
*tapi filem tu pun dinyatakan dihujungnya tamat bahagian 1.. ermmm... bahagian dua camne yek?? kalau novel ade Katerina.... filem katerina pulak ke???

love
~nuyui~
Comments
2 Comments

2 geng putri roh yg tomeiii....:

qasehadam @ nurul said...

ahh acik bru terpkir gak nk nengoknye ari rabu ni..apsal ari rabu sbb tiket murah seh..sbonarnye xbape minat nk tgk pilem melayu bimbang sia2 je tiket wyg itu..kalo xsedap acik roger ngk cite shrek ajelerr

putri_roh said...

ermmm... bkn tak sedap... tapi sebab dah terlebih expectation sblm menengok... lagipun sebab dah baca novel jadik cam fast forward je... tapi boleh la layan hari rabu... tiket pun murah... air mata tetap kuar.... ehehehe..

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~