>

cik nuyui taip taip

Tuesday, August 23, 2011

Cara buat Telur Rebus berwarna warni.....

wahh.. santek sangat...... kalau hidang time raya neh ada org nak makan tak?...

memula.... basuh telur dan rebus.....
rebus sampai jadik telur rebus ye.. jgn telur 3 suku lak.. kang kene siku dek mak ko kang koi tak jawab..... ahahahaha.....
sejukkan telur tu.. tapi egkalau jari jemari mulus ko tu tahan panas cam makcik celup minyak tu takpe.. silakan buat aksi seterusnya.. iaitu aktiviti meretakkan kulit telur itu.. retak saja.. jgn gi kupas lak.... retak sesedap jari ye...
dah siap aktiviti meretak tu telur tu akan jadik cenggini....
seterusnya.. amik pewarna yang dibenarkan.... kalau rasa nak makan la.... kalau ko nak wat hiasan semata2... takpe.. silakan pakai dye baju tu ye.. ahakssss....
masukkan telur tu dalam plastik... dan titiskan pewarna tu kat celah2 retakan kat kulit telur tu.... dalam platik senang ko nak golek2 telur tu supaya warna gi semua tempat....
bungkus telur tu dalam plastik tadi.. dan biarkan seketika hingga agak2 warna tu merata keliling telur tu...
pastu... silalah basuh telur yang telah siap diwarnakan tu.....
dan silalah kopek kulit telur tu..... barula nampak hasilnya.. kalau tak kopek cam telur pindang je la...
dah siap kupas.... taraaaaaaa.... cantik tak??? hiaslah secukup pandangan mata korang......
kalau putri roh hidang ngan nasi lemak @ laks @ mee rebus di hari raya korang nak dtg makan tak?? eheheheheeh........

pssstt: cik ueda ibrahim n yanina yantoi... nak wat jadi hantaran tak?? ahahahhhahhaaa......

pics credit to Izismile
love ~nuyui~
Comments
3 Comments

3 geng putri roh yg tomeiii....:

jj said...

rasa macam mana?

putri_roh said...

rasa totap telur rebus...... ehehehehe......

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Macam telur dari Planet Namek (Dragon Ball) :)


=======================================
Promosi Hujung Tahun
=======================================

eBook Bervideo Cara Buat Coklat Tangan

Pakej Lengkap Video Bun, Pau Dan Pizza Style Hotel

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~