>

cik nuyui taip taip

Monday, April 16, 2012

[Resepi] Masak Lemak Kerang bersama Lambuk



pernah makan lambuk? makanan tepi rumah yang jadi feveret pak ngah dengan makngah... dan jugak keturunan koi yang lain tu... duk masak dengan sardin pun sedap.. kata dorang la.. tapi koi tak makan... tapi kan.. walaupun koi tak makan.. kerang tu.. atau kalau masak ngan sardin.. sardin tu koi belh je sental.. ehehehe..

ok resepi Mak Ngah kali neh... Masak Lemak Kerang bersama Lambuk...

Bahan-bahan:
Kerang
Batang Lambuk
Santan
Cili Api
Bawang
Kunyit
Garam
Serai

Cara-caranya:

  1. Basuh Kerang dengan bersih.
  2. Ramas batang labuk (sekadar melembutkan)
  3. Kisar @ tumbuk Cili Api dan Bawang
  4. Masukkan kesemua bahan tadi (Kerang, Lambuk dan Cili Api serta bawang yang telah ditumbuk) serta serai (dititik)untuk proses kecutkan (bahasa kampung koi la.. tak tau la korang paham ke tak... tapi cara dia masuk sume bahan dalam periuk pastu letak atas dapur tu la... masak bagi keluar air2 kerang tu... kalau masak lemak ayam kira kecutkan ayam tu la.. bagi keluar air2 ayam tu.. eheheh
  5. Dah agak masak baru masukkan pati santan.
  6. Garam secukup rasa...
  7. Kemudian masak lagi hingga mendidih.

Siap...







love ~nuyui~

Comments
0 Comments

0 geng putri roh yg tomeiii....:

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~