>

cik nuyui taip taip

Tuesday, March 22, 2011

Tip Handphone Masuk Air



haa..... mesti pernah jadik kat korang kan... hp masuk air... ahakss.. bukan takde kredit yek... betul2 punye masuk air.... huwaaaaa....

tak kire la.. jatuh dlm kolah ke.. jatuh dalam longkang ke... kene hujan masa merempit ke... ahaksss....

nek ade satu petua koi nak share....

kalau yg sket2 tu biasenye jemur tgh panas sehari suntuk macam dah okes je... tapi ohhhh!!!!... salah tindakan tu yek.. mendedahkan kepada cahaya matahari rupenye merosakkan komponen serta connector dalaman dia dalam dendiam... huhuhu....

caranya:

bila dah masuk air tu.. secepat mungkin off HP tu tu yek.... tak yah le nak try test lagik Hp tu masih boleh on ke idak... terus je OFF dan cabut segala bateri ahaaa... dan jugak simkad jugak memori kadnye..... Pastu sila amik beras.. beras yek.. bukan nasik.... masukkan dalam mangkuk pastu benamkan HP korang tu dalam mangkuk berisi beras tu.... carik la mangkuk dalam sket... me kalau tohor je camne korang nak kambus HP tu ngan beras tu... nak pakai banyak mana lak beras nanti.. ahahahah... marah lak mak korang kang..... koi tak tau yek.... huwaaaaaa.......... sebab dikatakan beras neh akan berfungsi seperti gel silika, yang akan menyedut dan menyerap kelembapan. Then biarkan beberapa jam... dah rasa kering baru la pasang balik segala bateri segala simkad segala memori kad tu... then ON.... Insya Allah.. okes seperti sedia kala..... 

Cara lain untuk mengeringkan telefon bimbit adalah menggunakan kompresor udara bertekanan rendah atau vacuum cleaner

sekian.. sila cuba kalau terjadi insiden.. jgn pulak sebab nak test try ko pegi rendam lak HP ko tu.. koi tak bertanggungjawab... ahahahhahahaa.....

me kalau idak buleh jugak... sila la hantar ke kedai.... hanya tips saja.......

psstt...... korang penah tgk koleksi duit-duit lama Malaysia neh???.... klik sajo sini.....

love ~nuyui~
Comments
2 Comments

2 geng putri roh yg tomeiii....:

hana said...

bgs tips ni..
sebagai persediaan kala hp masuk air..
hehe

putri_roh said...

ya betoi.... eheheheh.....

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~