>

cik nuyui taip taip

Monday, October 11, 2010

Curious Case of Benjamin Button, The


Korang penah layan citer "The Curious Case of Benjamin Button"???? ermm.. filem yang agak berat..... tayang tahun 2008.... lakonan memang mantap giler oleh Brad Pitt (adoiiyaiiii) ngan Cate Blanchett.....

Memang tak rugi la luang masa jap layan cerita nih....

Cerita neh pasal Benjamin Button (Brad Pitt) yg dilahirkan sebagai seorang tua.... umur 85 tahun.... dan kemudian membesar semakin muda.... backwards...... ibu dia mati masa lahirkan dia.... then ayah dia rasa macam tak sanggup nak bela tinggalkan dia kat depan nursing home... rumah utk org2 tua....


kat rumah nih dia membesar sebagai org tua.... dan berkawan dengan Daisy (Cate Blanchett) yg masa tu umur 5 thn... Daisy nih selalu la dtg rumah nursing tu sebab dtg melawat nenek dia....  Masa tu Benjamin tu umur 12 tahun....

6 thn kendian disebabkan badan dia walaupon tua tapi menjadi semakin muda... so dia pegi la keje ngan tugboat... ye la makin muda bleh la keje mintak keje berat kan...  masa nih la dia berkenalan dgn sorang pompuan pertengahan umo yg agak cun jugak.... tapi bini org.. so scandalous la jap...



9 thn lepas tu dia berenti keje balik umah mak angkat dia....

Masa neh terjumpe la balik Daisy.. masa tu Daisy dah besar and cun melecun (umur 21) dan dah mula jadik ballet dancer.... satu rutin dorang dari dulu.... suka wish good night to each other walauponnn kat umah lain2.... Masa neh la... si Daisy cuba goda si Benjamin... tapi Benjamin takmo rosakkan Daisy la kununnye.... Daisy just goda seblom dia pindah ke New York.. jadik penari kat sana....



Lepas tu kan.. ada la satu hari tu.. Benjamin pegi la tgk si Daisy nih punye performance kat New York.... then jumpe la si Daisy.... n berharap agar Daisy nih jatuh cinta kat dia sebab dia mmg la dari dulu suka kat Daisy.... tapi si Daisy neh lak jual mahal... ye la.. tgh top kan.. dah tu muda lagik.. mana nak kawen2 neh.... so Benjamin nih balik la dgn hati yg lara....

Then masa nih jugak la ayah si Benjamin nih (yg Benjamin mmg kenal tapi tak tau tu ayah dia)... reveal yg dia tu ayah kandung Benjamin.... kesnya ayah dia nih tgk nazak.... so dia tinggalkan semua harta dia termasuk kilang butang.... (Buttons Button)... kat Benjamin.... kaya raya la si Benjamin ni kan.....

Then lagik... satu hari Benjamin dapat telegram dari kawan Daisy kata Daisy eksiden kat Paris... si Benjamin ni9 pun pegi la secepat mungkinnye.. ye la sayang kan.... (huhuhuhu....) Kaki Daisy patah dah.... mmg konpem takleh menari-nari dah... berjalan bolehla..... tapi si Daisy nih sebab takmo membebankan Benjamin dia kata la dia tak suka Benjamin dari dulu lagi... so stay out la of her life..... balik la lagi si Benjamin nih dgn hati yg lara...... (tapi stay jap la beberapa hari tgk Daisy nih okes ke tak tanpa pengetahuan Daisy)...

5 thn kendian.... balik dari bersiar-siar ngan moto dia.... sampai umah... ade si Daisy tgh tgu dia... uwahahahaa.... cinta mekar kembali... dan masa neh.. Daisy pun dah accept yg dia mmg cintakan BEnjamin.. nak lak Benjamin masa tu.. uwahahahahaa... aku pun jatuh cinte weh.... tgk je Brad Pitt masa skang neh.. ehehehehee.......(jap.. lap air liur jap... ahahahahahah)


Balik dari makan angin dengan Daisy merata2..... mak angkat dia meninggal..... so dia pun kuar dari umah tu.. jual umah ayah betul dia then beli umah duk dgn Daisy.... Daisy pun ade buak studio tarian.... masa neh agak best... sebab dorang dalan kategori sebaya.... tak lama pas tu Daisy mengandung..... masa neh la konflik dlm diri bermula.... Benjamin takut anak dia akan dapat penyakit cam dia..... Daisy tak kisah pun.... then baby tu lahir dgn molek je..... masa anak dia umur setawun.. Benjamin konflik lagi....



masa nih dia dah takut dia akan menyukarkan keadaan Daisy dan anak dia bile besar..... ye la .. dia makin muda... nanti jadik budak... so nanti Daisy akan ade dua budak untuk dijaga... dan anak dia masa membesar mesti perlukan bapak.. sedangkan dia makin jadik budak..... mana mampu jadik bapak... (for info... bukan sekadar fizikal makin muda... otak pun jadik backwards.... pemikiran setanding tubuh masa tu... kira cam fizikal umur 12 thun... pemikiran pun macam budak umur 12 tawun.....) so. then.... dia jual semua harta dia termasuk kilang butang bapak dia... wat simpanan untuk Daisy ngan anak dia.... dia pun kuar sehelai sepinggang..... pergi mengembara ke India....

12 thn kendian.. masa tu Benjamin macam remaja 20 tahun.. balik jumpe Daisy... masa tu Daisy dah kawen... Benjamin just nak tgk keadaan dorang camana... tu la kali terakhir dorang jumpe masa Benjamin masih ingat kan si Daisy....

11 thn lepas tu... Daisy dapat call dari nursing home (rumah mak angkat Benjamin lama).... pegi la si Daisy nih then social worker nih cakap dorang jumpe budak umur 13 tahun kat umah terbiar ..... tak kenal sapa diri dia.... bersama2 budak tu dorang jumpe Diary Benjamin dengan  alamat nursing home tu dgn nama Daisy....

Masa nih pun sedih sebab Daisy dah tua.. jumpe si Benjamin umur 13 tahun.... padahal sebelom tu dorang couple....  Daisy nih jaga si Benjamin sampai Benjamin jadik lupa cara berjalan.... tak boleh bercakap dan akhirnya jadik cam baby umur 1-2 bulan... and at last.... masa tgh dodoikan Benjamin kat beranda Benjamin pandang kejap Daisy macam dia kenal.. then terus tutup mata macam nak tido.... uwaaaaa.... lagik la lebat airmata aku......



love ~nuyui~
Comments
5 Comments

5 geng putri roh yg tomeiii....:

~tinie~ said...

wow ...mcm best jer kn ...;p mcm pengulas movie ler plak ;-) ...good jobs ...thanks

putri_roh said...

uish.. mmg best.. sebab 2 kali menghayati kan.. ehehe.. tu yg detail semacam.... ahaha... tgh tayang neh kat 411....

hentakbelipat said...

best!!mmg cutting edge cite ni lain macam sikit.hehe tapi geli bile part benjamin tu tue n sedih bile die da jadi baby balik tu

putri_roh said...

uwaaa..... ehehe... tpi masa tgk tue tak geli punye.. sebab fizikal dia cam budak biasa... masa dia baru lahir je baby tapi kulit org tua.... wahahahaha.......

M. Daniyal Iqbal said...

Watch Online Live Dragon Ball Z Remastered 9 Season 291 Episode Saga

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~