>

cik nuyui taip taip

Friday, November 12, 2010

Gandus? | Adalah sejenis kuih ye.....

uish... lama gile tak hapdet.... bz benor aok yek putri roh weh.... ahahahhhaa..... isk.. mmg agak bz kebelakangan neh.... tetibe keje menimbun.. tetiba kene kursus... tetiba ade audit... ahahha... 
maka curik masa jap neh...... kita citer pasal kuih faberet mak koi... mak sedare koi.... nenek koi... dan seangkatan opis mak cik koi... (mak sedare? mak cik?? samolah tu pe'ah)... ahahahaha...

kita cerita pasal gandus.... uis.... koi penah le try makan .. takkan asik jadik tukang beli je kan.... ye ar... mak koi mengkalau dapat dia nak makan tu... sampai 3-4 hennget.....uish.. singgit (dolu la.. seblom raya) dapatlah 3... bayang mengkalau dah 3-4 hengget... ermm... dia sorang je tu.. org lain usyarrr je laa....


nih proses kedua.... seblom tu memula isi acuan dalam kuali tu.. acuan dia bebulat macam ring dari tembaga acam kat bawah.... 


dah isi letak lak adunan tepung tu dalam acuan.... molek je dia ikut acuan tu.. isi lebih kurang separuh.. pastu pakcik tu akan letak lak jem home made dia... jem nenas la... mmg tu je jem yg digunakan... sedapp... pastu baru isi balik adunan tepung tadik selebihnya... memenuhi ruang acuan tu... (wah... stori).... ermm.... pastu kasi masak sebelah then balikkan kessebelah lagik.. bagi masak kedua2 bahagian le.. (kang aok makan tepung lak kang.. eeheheheh)...ermm.... 


ni rupe lepas dah masak.... ermm.....terliur jap... (walaupun tak bape feberet....)

proses lepas neh.. bungkus la ikut order.. ehehehehehhe......






mak cik neh sambil bungkus memang peramah.... ehehhehe.... skang neh harga dah lain.... eheheh.. RM2 = 5 keping..... ehehe.. tapi RM2 utk sorang pun dah cukup la... aok nak makan byk mana lagi.. ahahah....

opis mak cik koi sekali order sampei 10 - 20 hengget.... ermm.... (koi neh kengkadang merangkap raider deme neh)... ehehehehehe...... menatang le opis koi dekat ngan gerai gandus neh...

ha citer pasai gerai... gerainya terletak kat Pasar Datuk Keramat ye rodong-rodong sekalian.... ehehe.... waktu buka kul 11.00 gitu..... haa.... kengkadang kul 1-2 tu dah abes..... bulan pose lagi sengsara... beratur tu dia... punya la panjang.... nasib tak baik.... tak dan sampe giliran dah abes... nak lak kalau ade yg booking pakai call je... ermmm......

kalau rase nak try  gi ar... ermmm... kat Melawati ade la penah koi nampak gerai tulis Gandus neh.. tapi mak koi kate... cam tak sama lak.... ermm... tak tau la.... tak penah try pun... 


love ~nuyui~
Comments
2 Comments

2 geng putri roh yg tomeiii....:

hentakbelipat said...

ni rase2 die macam kueh apom kan..tawa2 sikit

putri_roh said...

ermm... tak lak ehehe... cam kuih bakar sket... manis masam sebab ade inti jem nenas tu... nanti bleh ar try gi beli kat Pasar Keramat.. eheheheeh.......

abadikan gambar instagram korang

ce citer.. ce citer....

Get widget here

koi bace deme nih....

~rombongan cik nuyui~